Zijn paranoten goed voor je?

oktober 20, 2021 - Natascha Braamskamp

Comments are off for this post.

Noten zijn niet alleen gewoon super lekker, ze zijn ook nog eens een goede toevoeging aan ieder voedingspatroon. Zeker als het om paranoten gaat, deze komen uit Zuid- Amerika en hebben een volle, romige smaak. In dit artikel vertel ik je wat de voordelen van deze overheerlijke noten zijn en waarom je nu een zakje zou moeten kopen.

Wat zijn paranoten? 

Paranoten zijn afkomstig uit Zuid- Amerika, waar ze groeien aan één van de grootste bomen in het tropisch regenwoud. De noot zit verborgen in een dubbele schil waardoor hij niet zomaar uit de boom kan worden geplukt. Paranoten zijn relatief duur ten opzichte van andere noten. Dit komt omdat de boom waar de noten aan groeien enkel in de wilde natuur kan groeien. De bomen groeien namelijk in de buurt van orchideeën, welke een specifiek insect aantrekken die de boom bestuiven. Hierdoor is het lastiger om aan de noot te komen dan wanneer de boom gekweekt zou kunnen worden. 

Een veelzijdige smaak

Wie wel eens van deze noten gegeten heeft, weet dat ze erg lekker zijn. Paranoten hebben een volle, romige smaak wat ze erg veelzijdig in gebruik maakt. Zo zijn ze al heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar kun je ze ook door allerlei gerechtjes heen doen. Bak bijvoorbeeld een lekkere taart met een aantal van de noten erin of strooi ze over je salade. De smaak is echt een uitstekende toevoeging aan een breed scala aan gerechten. Je raakt er dan ook niet snel op uitgekeken. Ben je het ene recept zat, dan zoek je gewoon een nieuw recept waar de noten aan toe kunnen worden gevoegd.  

Let op: de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van paranoten ligt rond de 5 á 6 stuks, eet er dus niet té veel van. 

Vol met vitamines en mineralen

Noten bevatten over het algemeen veel vitamines en mineralen, het is dan ook niet gek dat dit ook één van de voordelen is van paranoten. Zo bevatten de paranoten mangaan, kalium, fosfor, ijzer en zink. Vitamines en mineralen dragen bij aan je gezondheidspatroon en dat is niet het enige wat in deze noten zit. Zo zitten er ook veel onverzadigde, oftewel gezonde, vetten in en veel eiwitten. Veel van de voedingsstoffen in deze noot heeft ons lichaam nodig, waardoor het dus prima is om iedere dag een beetje van deze noten te eten. Er zou dus gezegd kunnen worden dat deze noten (maar ook andere noten) gezond voor je zijn. 

Natascha Braamskamp